فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 117 (آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرمهدی جعفری حقیقت پور، جهانیار بامدادصوفی*، محمدتقی تقوی فرد، علی خورسندی طاسکوه صفحات 1713-1728
    زمینه

    امروزه کیفیت خدمات از اصلی ترین عوامل بقا و رشد هر نوع سازمان، ازجمله سازمان های آموزشی است. کیفیت خدمات آموزشی تنها توسط سازمان آموزشی تعریف نمی شود، بلکه نیازها، خواسته ها و انتظارات مشتریان در این بین تاثیر ویژه ای دارند. هم ارایه دهندگان خدمت و هم گیرندگان خدمت هر دو نقش اساسی در تعیین کیفیت خدمات دارند.

    هدف

    هدف این تحقیق مقایسه مدل کیفیت خدمات آموزشی هوشمند از دید دریافت کنندگان و ارایه دهندگان خدمت بر اساس مدل هدپرف بود.

    روش

    تحقیق حاضر از منظر جهت گیری اکتشافی - کاربردی و از منظر هدف توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری مدارس هوشمند منطقه 2 شهر تهران که دارای 4 مدرسه هوشمند می باشد، جمعا دارای 240 دانش آموز و 83 معلم و کادر آموزشی می باشند. تعداد نمونه بدست آمده برای دریافت کنندگان خدمت (دانش آموزان) 148 نفر و 64 نفر به عنوان نمونه آماری ارایه کنندگان خدمت (معلمان و کادر آموزشی) می باشد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. برای مقایسه کیفیت خدمات آموزشی هوشمند بین دو گروه از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    برای هر 6 مولفه کیفیت خدمات آموزشی شامل جنبه تحصیلی، عملکرد آموزشی، برنامه، جنبه غیر تحصیلی، دسترسی و شهرت بین دریافت کنندگان و ارایه دهندگان خدمت در سطح اطمینان 99 درصد تفاوت معناداری وجود دارد، به عبارت دیگر در هر شش مولفه مذکور، ارایه دهندگان خدمات وضعیت جاری را بهتر از دریافت کنندگان خدمات ارزیابی کردند.

    نتیجه گیری

    از دید دریافت کنندگان خدمت، میانگین کیفیت خدمات ارایه شده به نسبت ارایه دهندگان خدمت پایین تر بود. یعنی بین دیدگاه ارایه دهندگان و دریافت کنندگان خدمت شکاف وجود دارد. چنین نتیجه ای تا حدودی قابل پیش بینی بود، زیرا اغلب خدمات دهندگان کیفیت خدمات خود را مطلوب تر از دریافت کنندگان خدمات ارزیابی می کنند و دریافت کنندگان خدمت معمولا نظرات انتقادی تری به ابعاد مختلف خدمات ارایه شده دارند.

    کلیدواژگان: خدمات آموزشی، سنجش کیفیت، کیفیت خدمات، مدارس هوشمند
  • حمیده ابریشم کار*، غلامعلی افروز، سید محمدکاظم واعظ موسوی، علی مقدم زاده صفحات 1729-1742
    زمینه

    پیشینه تحقیقات در روانشناسی ورزشی نشان می دهد، کاهش احساس امنیت روانی احتمالا باعث کاهش موفقیت و بنابراین موجب ترس و اضطراب می گردد. ‏در نتیجه روانشناسان ورزشی بر برنامه های آموزشی برای غلبه بر کاهش احساس امنیت روانی و ترس تاکید کرده اند.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش تاثیر برنامه آموزشی نشاط معنوی بر ترس از شکست و امنیت روانی ورزشکاران بود.

    روش

    در این مطالعه شبه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون - پس آزمون، 46 ورزشکار زن به صورت مشارکت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه برنامه آموزشی نشاط معنوی و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون اقدام به تکمیل پرسشنامه های احساس امنیت روانی (ادموندسون، 1999) و ترس از شکست (کانوری و همکاران، 2002) نمودند. مرحله مداخله در 28 جلسه یک ساعته انجام گرفت. این پروتکل تلفیقی از پروتکل نشاط معنوی (هشت جلسه)، هوشیاری در لحظه (ده جلسه) و پذیرش و آگاهی ‏‏(ده جلسه) (مهری ورنیاب، 1396) ‏بود.‏ ‏در این مدت شرکت کنندگان گروه کنترل به فعالیت های روزمره خود می پرداختند. داده ها به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که برنامه آموزشی تقویت نشاط معنوی بر کاهش ترس از شکست (یعنی کاهش عزت نفس، ترس از داشتن آینده ای نامعلوم، ترس از ناراحت شدن افراد مهم، ترس از تجربه شرم و خجالت و ترس از دست دادن علاقه افراد مهم) ورزشکاران‎ ‎تاثیر ‏معنی داری دارد (0/05 <p). همچنین نتایج نشان داد که برنامه آموزشی تقویت نشاط معنوی بر افزایش احساس امنیت روانی ورزشکاران تاثیر معنی داری دارد (0/05 <p).

    نتیجه گیری: 

    بر این اساس می توان گفت، برنامه نشاط معنوی بر کاهش ترس از شکست و افزایش احساس امنیت روانی ورزشکاران موثر بوده و آگاهی متخصصان از این برنامه در جهت کاهش ترس از شکست و ارتقای امنیت ورزشکاران حایز اهمیت است.‏

    کلیدواژگان: امنیت روانی، ترس از شکست، نشاط معنوی، ورزشکاران
  • شکوه افطاری، صدیقه احمدی*، عزیزالله تاجیک اسماعیلی صفحات 1743-1760
    زمینه

    اختلال کمبود توجه / فزون کنشی از اختلالات عصبی تحولی کودکی است که در طول زندگی باقی می ماند. نشانگان بالینی اصلی کمبود توجه و فعالیت بیش از حد می باشد. این کودکان نسبت به همسالان خود از نظر توانش های اجتماعی ضعیف تر هستند و مشکلات رفتاری و اجتماعی بیشتری نشان می دهند. تحقیقات نشان می دهد تفاوت  های فرهنگی در تشخیص و درمان اختلال در سال  های اولیه اهمیت دارد. برای تعدیل اثرات اختلال لازم است از مداخلات اثربخش در زمینه های خانواده، مدرسه و جامعه بهره گرفته شود این درحالی است که در زمینه تجربه زیسته والدین دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر فهم مشکلات والدین ایرانی در تحول و پرورش کودکان مبتلا به اختلال کمبود  توجه / فزون   کنشی از طریق تجربه زیسته آن ها بود.

    روش

    در این پژوهش از روی آورد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شد. با 12 والد دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی که از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند به صورت تلفنی و حضوری مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام، و داده ها از روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها به استخراج 4 مضمون اصلی و 19 زیرمضمون منجر شد، مضمون های اصلی عبارتند از: کشاکش های والدین، راه کارهای والدین در برابر مشکلات، رفتارهای تشدیدکننده نشانه مرضی اختلال و تاثیر اختلال بر والدین.

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته های این پژوهش که متناسب با بافت اجتماعی، فرهنگی و تجارب زیسته والدین دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی است به نظر می رسد بخشی از مشکلات والدین در خانواده هسته ای به دلیل عدم پذیرش تاثیرات اختلال بر ویژگی های کودک است که موجب می شود رفتار نامطلوب کودک در بسیاری از شرایط از سوی والد، عمدی ادراک شود که تاثیر منفی بر رابطه والد - فرزندی دارد. در سطح اجتماعی به دلیل عدم آگاهی تفاوت رفتاری کودک مبتلا به اختلال، والدین با سرزنش روش والدگری و برچسب اشتباه به کودک مواجه هستند که به طور معمول برای مقابله، از پنهان کردن اختلال از کودک و اطرافیان و محدود کردن روابط اجتماعی خود استفاده می کنند، این راهکار به سردرگمی، از دست دادن همراهی کودک و محدود شدن حمایت اجتماعی منجر می شود.

    کلیدواژگان: اختلال کمبودتوجه، فزون کنشی، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی، والدین، تجربه زیسته
  • زهرا منوچهرآبادی، محمد دادگران*، علی دلاور صفحات 1761-1778
    زمینه

    مهارت ارتباط، الگوهای ارتباط و طرحواره های ناسازگار اولیه ازجمله عوامل پیش بینی کننده طلاق هستند که پژوهش های متعددی نقش آن ها را به تنهایی در طلاق بررسی کرده اند. اما تاکنون پژوهشی که نقش این سه عامل را همزمان در زوجین متقاضی طلاق و عادی مقایسه کند، انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی طلاق براساس طرحواره های ناسازگار اولیه، مهارت ارتباط و الگوی ارتباط در زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره پیش از طلاق و زوجین عادی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 400 نفر زوج متقاضی طلاق منطقه 4 تهران بود که در شش ماهه نخست سال 1399 توسط محاکم خانواده به مراکز مشاوره پیش از طلاق ارجاع شدند و 400 زوج عادی نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره یانگ (FS-QS) 1998، مهارت های ارتباطی کویین دام (CSTR) 2004 و الگوهای ارتباطی (CPQ) 1991 بود که توسط نمونه های پژوهش پاسخ داده و با استفاده از آزمون مانوا و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 53 تا 70 درصد واریانس طلاق توسط طرحواره های ناسازگار اولیه، 45 تا 61 درصد توسط مهارت ارتباط و 17 تا 22 درصد طلاق توسط الگوهای ارتباط تبیین می شود. مهارت ارتباط زوجین متقاضی طلاق ضعیف تر از زوجین عادی بود و الگوهای ارتباطی کناره گیری - توقع و اجتناب متقابل در زوجین متقاضی طلاق بیشتر از زوجین عادی بود. طرحواره های زوجین متقاضی طلاق تنها در دو طرحواره ناسازگار اولیه بی اعتمادی و خودکنترلی ناکافی کمتر از زوجین عادی بود و میانگین 13 طرحواره دیگر آن ها بیش تر بود.

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد در مشاوره های پیش از ازدواج، با آموزش و ارتقاء مهارت ارتباط و الگوی ارتباط، همچنین طرحواره درمانی می توان میزان تقاضای طلاق را کاهش داد.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی، طلاق، طرحواره های ناسازگار اولیه، مهارت های ارتباطی
  • مژگان زمانی فر، فرناز کشاورزی ارشدی*، فریبا حسنی، سوزان امامی پور صفحات 1779-1798
    زمینه

    فقدان صمیمیت و پایین بودن سطح تمایزیافتگی زوجین می تواند یکی از علل اصلی طلاق باشد. اثربخشی زوج درمانگری شناختی - رفتاری بر متغیرهای مختلف تایید شده است، اما در زمینه کارایی آن بر روی سطح تمایزیافتگی، جامعه مورد مطالعه و همچنین مقایسه این درمان با درمان سیستمی - رفتاری پژوهشی صورت نگرفته است.

    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی سیستمی - رفتاری و شناختی - رفتاری بر صمیمیت و تمایزیافتگی خود زوجین دارای تعارض زناشویی انجام گرفت.

    روش

    تحقیق حاضر مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را زوجین مراجعه کننده به دو مرکز بهداشتی درمانی منطقه 4 شهر تهران به علت تعارض زناشویی در طی سال 1398 تا 1399 تشکیل دادند. از میان مراجعه کنندگان به این دو مرکز، پس از تکمیل پرسشنامه تعارض زناشویی (ثنایی، 1387) 27 زوج (54 نفر) انتخاب و پس از همتاسازی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل؛ مقیاس صمیمیت الکسیس جی و همکاران (1983) و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر (1998) بود. یکی از گروه های آزمایش زوج درمانی سیستمی - رفتاری کرو و ریدلی (2005) و گروه دیگر پروتکل زوج درمانی شناختی - رفتاری داتیلیو (2009) را به صورت زوجی در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط و آزمون تعقیبی بن فرونی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، هر دو روش زوج درمانی بصورت معناداری بر بهبود صمیمیت و تمایزیافتگی خود زوجین دارای تعارض زناشویی موثر بودند و در طول دروه پیگیری ماندگاری داشته است. همچنین نتایج نشان داد بین اثربخشی دو مدل درمانی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05 >p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت هر دو رویکرد درمانی اثربخش بودند و لذا استقاده و بکارگیری از این دو رویکرد برای بهبود صمیمیت و تمایزیافتگی در زوجین دارای تعارض زناشویی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، زوج درمانی سیستمی - رفتاری، زوج درمانی شناختی - رفتاری، صمیمیت
  • سیده زهرا سید میرزایی، محمد حاتمی*، محمدباقر حبی، جعفر حسنی صفحات 1799-1814
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی با رفتار تاب آوری در ارتباط هستند. اما در زمینه ی گستره مطالعات بومی پژوهشی در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش باهدف بررسی نقش فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی در پیش بینی تاب آوری در همسران شهدای استان البرز انجام شد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه همسران شهدا در سال 1401- 1400 بود. 451 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های فراشناخت ولز و کاترایت هاتون (2004)، پرسشنامه پذیرش و عمل بوند و همکاران (2007)، پرسشنامه تحمل ابهام بودنر (1960) و پرسشنامه تاب آوری کونور و همکاران (2003) روی آن ها اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    مطابق با تحلیل داده ها متغیرهای انعطاف پذیری روانشناختی (0/37 =β)، تحمل ابهام (0/25 =β)، وقوف شناختی (0/22 =β)، کنترل ناپذیری و خطرناک بودن افکار (0/19- =β)، و اعتماد شناختی (0/13- =β) به ترتیب نیرومندترین پیش بینی کننده های تاب آوری هستند. علاوه بر این، انعطاف پذیری روانشناختی (0/001 ≥p، 7/23 =F)، تحمل ابهام (0/001 ≥p، 10/6 =F) و وقوف شناختی (0/001 ≥p،19/5 =F) پیش بینی افزایش تاب آوری هستند، اما باور به کنترل ناپذیری و خطرناک بودن افکار (0/003 ≥p، 99/2 =F) و اعتماد شناختی (0/012 ≥p، 51/2 =F) پیش بینی کننده کاهش تاب آوری هستند.

    نتیجه گیری: 

    از یافته های بالا می توان نتیجه گرفت که فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی با تاب آوری در ارتباط مستقیم است و موجب افزایش تاب آوری می شود. تکرار تحقیقات با نمونه های بیشتر در گروه های دیگر مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: فراشناخت، تحمل ابهام، انعطاف پذیری، تاب آوری
  • مهسا کاشفی زاده، محبوبه طاهر*، عباسعلی حسین خانزاده، نرگس حاج ابوطالبی صفحات 1815-1832
    زمینه

    سوءمصرف مواد یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده رفتارهای پرخطر بوده و تاثیر آن در ظهور سایر آسیب های اجتماعی نمود عینی دارد و بخش قابل توجهی از سرمایه ها و امور را به خود اختصاص می دهد. با این حال روش های درمانی مختلف نتایج چندان موفقی در سازه های روانشناختی اعتیاد به همراه نداشته و بازگشت به مصرف مجدد در افراد ترک کرده همچنان شیوع بالایی دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر خودنظم جویی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف پذیری روانشناختی در مردان دارای اختلال سوءمصرف مواد تحت درمان نگهدارنده انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمام مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی رباط کریم در سال 1399-1400 بود که در مراکز درمان سوء مصرف مواد این شهر تحت درمان بودند. از بین آن ها نمونه ای به حجم 36 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودتنظیمی ارادی (فروند و بالتز، 2002)، تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011) استفاده شد. گروه آزمایشی به مدت ده جلسه 50 دقیقه ای تحت گروه درمانی ذهن آگاهی (کابات زین، 2002) قرار گرفتند. در نهایت داده ها به وسیله تحلیل کواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان ذهن آگاهی بر هر سه متغیر خودنظم جویی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف پذیری روانشناختی در گروه آزمایش تاثیرگذار است (0/0001 <p) و میانگین گروه آزمایش، به صورت معناداری بیشتر از میانگین گروه گواه است (0/0001<p).

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته های حاصل می توان گفت درمان ذهن آگاهی با کمک به افراد در تمرکز بدون قضاوت روی تجربیات در زمان حال، بر خودنظم جویی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف پذیری روانشناختی مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد موثر است؛ بنابراین می توان از درمان ذهن آگاهی در کنار سایر رویکردهای درمانی موجود به عنوان گزینه مناسبی برای افراد دارای سوءمصرف مواد بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلال سوء مصرف مواد، انعطاف پذیری روانشناختی، درمان نگهدارنده، تحمل پریشانی، خودنظم جویی ارادی، ذهن آگاهی
  • زینب عزتی، فاطمه شهابی زاده*، کوروش سلیمان نژاد، مریم نصری صفحات 1833-1850
    زمینه

    سندرم روده تحریک پذیر، یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش و یکی از شایع ترین علت های دردهای مزمن شکمی است که بر کیفیت خواب این بیماران تاثیر می گذارد. اما آیا مداخله های پذیرش و تعهد و شناختی رفتاری عدم تحمل بلاتکلیفی می تواند بر بهبود تیپ شخصیتی D و کیفیت خواب بیماران با سندرم روده تحریک پذیر دارای اختلال اضطراب فراگیر کمک کند؟

    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی مداخله های پذیرش و تعهد و شناختی رفتاری عدم تحمل بلاتکلیفی بر تیپ شخصیت D و کیفیت خواب بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر بود.

    روش

    این مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، تمامی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر شهر تهران در سال 1398-99 بود. 60 نفر بیمار به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (20 نفره) قرار گرفتند. گروه های آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای مداخلات شناختی رفتاری (داگاس و رابی چاوود، 2007) و پذیرش و تعهد (آیفرت و فورثایث، 1396) را دریافت کردند و گروه گواه در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورک (1989) و پرسشنامه تیپ شخصیت D دنولت (2005) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ارزیابی و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله اثر معناداری بر بهبود کیفیت خواب بیماران سندرم روده تحریک پذیر و تیپ شخصیت D داشتند (0/01 >P) و در طول دوره پیگیری، هر دو مداخله شناختی رفتاری و اکت بر کیفیت خواب و مداخله اکت بر تیپ شخصیتی D دارای پایداری اثر بودند (0/01<P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت هر یک از مداخله های شناختی - رفتاری و پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله موثر، می تواند در مراکز درمانی و بهداشتی در جهت بهبود کیفیت خواب و اصلاح ویژگی های شخصیت D بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر به کار برده شود. همسران شهید و جانباز مطرح باشد و لذا آگاهی و استفاده از این روش جهت بهبود احساس معنای زندگی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، تیپ شخصیت D، سندرم روده تحریک پذیر، عدم تحمل بلاتکلیفی، کیفیت خواب، مداخله پذیرش و تعهد، مداخله شناختی رفتاری
  • شیرین چاجی*، مجید ابراهیم پور، مجید پاکدامن، حمید طاهری صفحات 1851-1866
    زمینه

    پژوهش ها نشان می دهد کاهش مهارت های حل مساله باعث بوجود آمدن مشکلاتی از قبیل کاهش موفقیت های علمی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی می شود. اگرچه این ابعاد و مولفه های تشکیل دهنده مهارت های حل مساله شناسایی گردیده است اما در بررسی روان سنجی این ویژگی ها در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه مهارت های حل مسیله هپنر و پترسن در دانش آموزان دوره ابتدایی شهر بیرجند انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی از حیث ماهیت داده ها همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم مقطع ابتدایی شهر بیرجند بودند که در سال تحصیلی 99-98 در مدارس دولتی و غیردولتی مشغول به تحصیل بودند که تعداد تقریبی براساس گزارش اداره آموزش و پرورش شهر بیرجند 976 نفر بود و از بین افراد تعداد 245 نفر (92 پسر و 149 دختر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان در یک جلسه منفرد و به صورت اجرای کلاسی و با چیدمان یکسان ابزارها به ترتیب به پرسشنامه های مهارت های حل مسیله هپنر (1982) و اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و آزمون t استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ساختار سه عاملی مقیاس برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های برازندگی نیز برازش مدل را تایید کردند (2/56 =X2/df؛ 0/97 =GFI؛ 0/96 =NFI؛ 0/97 = NNFI و 0/97 =CFI). همچنین به منظور برآورد روایی واگرا نتایج آزمون t مستقل نشان داد که میانگین مهارت های حل مسیله گروه غیر اهمال کار حدودا 16 نمره بیش از گروه اهمال کار بود (0/05 >P). همچنین، پایایی مولفه ها و کل مقیاس مهارت های حل مسیله (اعتماد به نفس در حل مسیله، 0/80؛ گرایش - اجتناب مسیله، 0/78 کنترل شخصی، 00/70 و مهارت های حل مساله، 0/91) با استفاده از روش آلفای کرونباخ مناسب بودند.

    نتیجه گیری:

     در مجموع نتایج مطالعه حاضر شواهدی را برای روایی و اعتبار پرسشنامه مهارت های حل مسیله به مثابه ابزاری جهت سنجش مهارت های حل مسیله (اعتماد به حل مسایل، سبک گرایش اجتناب و کنترل شخصی) دانش آموزان فراهم کرد.

    کلیدواژگان: رواسازی، اعتباریابی، مهارتهای حل مسئله
  • مهتاب گنجعلی، ابوطالب سعادتی*، مریم اساسه صفحات 1867-1878
    زمینه

    اگرچه توجه به نیازهای روانی و اجتماعی خانواده های دارای فرزند مبتلا به درخودماندگی به عنوان یکی از اهداف مراکز سلامت است و برخی مطالعات طی مصاحبه های ساختارمند با مادران دارای فرزند درخودمانده ابعاد سازگاری آن ها را شناسایی کرده اند، با این حال مطالعه ای که به صورت عمیق به شناسایی مولفه های سازگاری زوجین با فرزند درخودمانده بپردازند وجود ندارد.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر واکاوی و شناسایی الگوهای مختلف سازگاری زوجین دارای کودک مبتلا به اختلال درخودماندگی بود.

    روش

    روش مطالعه حاضر کیفی بر اساس رویکرد داده بنیاد بود. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های عمیق استفاده شد و بر اساس فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، کدهای استخراج شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری مطالعه حاضر کلیه زوجین دارای کودک درخودمانده در شهر تهران بودند که با استفاده روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس سطح اشباع نظری، تعداد 15 نفر از این زوجین به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، 6 مقوله محوری نقش دین / معنویت با مقوله های اصلی (باورها و آموزه های دینی و اعتقاد به مشیت الهی)، ویژگی های شخصیتی با مقوله های اصلی (توانمندی های روانشناختی، پذیرش بنیادین، معنای زندگی)، افزایش دانش و آگاهی با مقوله های اصلی (نقش رسانه ها و شبکه های اجتماعی در آگاه سازی والدین، دریافت آموزش و یادگیری، توانبخشی و درمان کودک)، فشار اجتماعی با مقوله های اصلی (فشار قانون و الزامات و محدودیت های اجتماعی) و ملاحظات سبک زندگی با مقوله های اصلی (ایجاد تغییر در نحوه زندگی متناسب با شرایط پیش آمده، گذر زمان) در فرآیند سازگاری والدین با کودکان اتیسم تاثیرگذارند.

    نتیجه گیری: 

    یافته های مطالعه حاضر، اطلاعات جدیدی در رابطه با عوامل تاثیرگذار در زمینه سازگاری والدین با کودکان مبتلا به درخودماندگی به دست می دهد که می تواند در مداخلات درمانی و فرآیند سازگاری و مواجه والدین با مشکلات مربوط به کودکان مبتلا به اختلال درخودماندگی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درخودماندگی، سازگاری، مطالعه داده - بنیاد، والدین
  • علی وطن دوست، ارسلان خان محمدی*، جمال صادقی، رجبعلی محمدزاده صفحات 1879-1894
    زمینه

    نوجوانی همراه با تحولات رشدی، بیولوژیکی، روانشناختی و رفتاری همراه است. بروز مشکلات هیجانی و ناتوانی در کنترل هیجانات ممکن است نوجوان را نسبت به رفتارهای پرخطر مانند سوء مصرف مواد آسیب پذیر نماید. افراد مستعد گرایش بیشتری به مصرف مواد دارند و با این مشغولیت ذهنی احتمال بیشتری وجود دارد که در دام اعتیاد بیفتند. توجه به اضطراب نوجوانان در مدرسه و نیازهای روانشناختی مانند ارتباط و دلبستگی، صمیمیت و استقلال باعث احساس شایستگی و خودکارآمدی درونی در نوجوانان می گردد. اما تاکنون بررسی این متغیرها در گرایش به مصرف مواد مخدر در یک مدل یکپارچه مورد بررسی قرار نگرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گر اضطراب مدرسه وکنترل هیجانی در رابطه بین نیازهای اساسی روانشناختی با گرایش به مصرف مواد مخدر در دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه دوم شهر نور در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 250 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه های گرایش به مصرف مواد زرگر (1385)، نیازهای بنیادین روانشناختی دسی و رایان (2000)، اضطراب مدرسه فیلیپس (1987) و مقیاس کنترل هیجانی راجر و نشوور (1987) را به صورت مجازی تکمیل کردند. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو متغیر اضطراب مدرسه و کنترل هیجانی در رابطه نیازهای اساسی روانشناختی و گرایش به مصرف موارد مخدر نقش میانجی داشته و کلیه مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم بین متغیرها معنی دار (0/05 >p) بود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت مدل ساختاری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود و استفاده و آگاهی از متغیرهای پژوهش می تواند در گرایش نوجوانان به سوء مصرف مواد نقش تعیین کننده داشته باشد و لذا با ارتقای نیازهای اساسی روانشناختی و کنترل هیجانی و کاهش اضطراب مدرسه می توان از گرایش به مصرف مواد در نوجوانان جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب مدرسه، کنترل هیجانی، نیازهای اساسی روانشناختی، گرایش به مصرف مواد مخدر
  • رضا میرزایی، قاسم نظیری*، مسعود محمدی، نجمه فتح صفحات 1895-1912
    زمینه

    ابتلا به عفونت اچ آی وی پدیده ی اجتماعی جدیدی است که تقریبا همه ابعاد سلامت روانی، جسمانی، اجتماعی و اقتصادی فرد را در زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از مشکلات زندانیان با اچ آی وی  مثبت، سطح پایین نظم جویی هیجان و سازگاری اجتماعی پایین است که منجر به کیفیت زندگی پایین در آن ها می شود. همچنین تحقیقات نشان می دهد آموزش گروهی مفاهیم تیوری انتخاب بر بسیاری مشکلات روانشناختی بیماران اچ آی وی موثر بوده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی برنامه آموزش گروهی مفاهیم تیوری انتخاب بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی در زندانیان اچ آی وی مثبت بود.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه ی نیمه تجربی چهار گروهی سالمون بود که ترکیبی از طرح های پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و طرح پس آزمون با گروه گواه در آن استفاده شد. بدین منظور، از میان زندانیان اچ آی وی مثبت زندان مرکزی شیراز در سال 1399، 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور مساوی و تصادفی در دو گروه آزمایش و دو گروه گواه (هر گروه 15 نفر) به تصادف جایگزین شدند. گروه های آزمایش طی 9 جلسه ی 90 دقیقه ای (یک جلسه در هفته)، در برنامه ی آموزش گروهی مفاهیم تیوری انتخاب (گلاسر، 2012) شرکت کردند، در حالی که گروه های گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. شرکت کنندگان با استفاده از مقیاس راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها نیز، با استفاده از تحلیل واریانس دو راهه تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده حاکی از آن بود که آموزش گروهی مفاهیم تیوری انتخاب بر افزایش سازگاری اجتماعی و بهبود مولفه های ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، دیدگاه پذیری، فاجعه سازی و ملامت دیگران در زندانیان اچ آی وی مثبت موثر بوده است (0/05 >P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد آموزش گروهی مفاهیم تیوری انتخاب به واسطه تاثیر تکنیک های کنترل، نیازهای بنیادین، رفتار کلی، دنیای مطلوب، سیستم ادراکی، سیستم خلاق رفتاری و مسیولیت پذیری در بهبود راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی زندانیان اچ آی وی مثبت می تواند در نمونه های بیشتر و فرهنگ های متفاوت مورد نظر توجه محققین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، سازگاری اجتماعی، ویروس نقص ایمنی انسانی
|
  • Amirmehdi Jafari Haghighatpour, Jahanyar Bamdad Soufi*, Mohammadtaghi Taghavi Fard, Ali Khorsandi Taskoh Pages 1713-1728
    Background

    Today, quality of services is one of the main factors for the survival and growth of any type of organization, including educational organizations. Service providers and service recipients both play key roles in determining the quality of services.

    Aims

    The purpose of this study was to compare the quality model of smart educational services from the viewpoint of recipients and service providers based on the HEdPERF model.

    Methods

    The present research is from the perspective of exploratory-applied orientation and from the perspective of descriptive-survey goal. The statistical population of smart schools in region 2 of Tehran, which has 4 smart schools, has a total of 240 students and 83 teachers and teaching staff. The number of samples obtained for service recipients (students) is 148 and 64 people as a statistical sample of service providers (teachers and teaching staff). A questionnaire was used to collect research data. To compare the quality of smart educational services between these two groups, t-test with two independent samples was used.

    Results

    For all 6 components of quality of education services including educational aspect, educational performance, program, non-educational aspect, access and reputation between service recipients and service providers, there is a significant difference of 99% confidence level. In other words, in all six mentioned aspects, the service providers evaluated the current situation better than the service receivers.

    Conclusion

    From the perspective of service recipients, the average quality of services provided is lower than that of service providers. That is, there is a gap between the views of service providers and recipients Such a result was somewhat predictable, because most of the service providers evaluate the quality of their services more favorably than the service receivers, and the service receivers usually have more critical opinions about the various dimensions of the services provided.

    Keywords: Educational Services, Quality Evaluation, Service Quality, Smart Schools
  • Hamideh Abrishamkar*, Gholamali Afrooz, Mohammad Vaez Mousavi, Ali Moghadamzadeh Pages 1729-1742
    Background

    The literature in sports psychology showed that a decrease in the feeling of psychological security probably caused a decrease in success and thus caused fear and anxiety. As a result, sports psychologists have focused on training programs to overcome the reduction in feelings of psychological security and fear.

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the effect of spiritual vitality training program and evaluation on fear of failure and psychological security of athletes.

    Methods

    In this quasi-experimental study with a pre-test-post-test research design, 46 female athletes were selected by voluntary participation, and randomly divided into two groups of spiritual vitality and control training programs. Participants completed pre-test and post-test questionnaires of psychological security (Edmondson, 1999) and fear of failure (Conory et al, 2002). The intervention phase was performed in 28 one-hour sessions. This protocol was a combination of the protocol of spiritual vitality (eight sessions), consciousness in the moment (ten sessions) and acceptance and awareness (ten sessions) (Mehry Varnayeb, 2017). During this time, the participants in the control group engaged in their daily activities. Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that spiritual vitality training program has a significant effect on reducing the fear of failure (ie, decreased self-esteem, fear of having an unknown future, fear of upsetting important people, fear of experiencing shame and fear of losing Giving interest to important people (athletes) (P<0.05). It also showed that spiritual vitality training program has a significant effect on increasing the sense of psychological security of athletes (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that spiritual vitality program has been effective in reducing the fear of failure and increasing the feeling of psychological security of the athletes through self-control and it is important for experts to be aware of this program in order to reduce the fear of failure and improve the safety of athletes.

    Keywords: Psychological Security, Fear of Failure, Spiritual Vitality, Athletes
  • Shokouh Eftari, Sedigheh Ahmadi*, Azizoollah Tajikesmaeili Pages 1743-1760
    Background

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder is a neurodevelopmental disorder in a child that persists throughout life. The main clinical symptom is attention deficit and hyperactivity. These children are weaker than their peers in social skills and show more behavioral and social problems. Research shows that cultural differences are essential in diagnosing and treating the disorder in the early years. To moderate the effects of the disorder, it is necessary to use effective interventions in family, school, and society. In the study community, There is a research gap in the lived experience of parents with children with ADHD disorder.

    Aims

    This amied to understand the problems of Iranian parents in the development of children with attention deficit-hyperactivity disorder through their lived experience.

    Methods

    A qualitative approach and phenomenological method were used in this study. Semi-structured interviews were conducted by phone and in-person With 12 parents of children with attention deficit hyperactivity disorder selected by purposive and available sampling, The data were analyzed with the seven-step method of Colaizzi.

    Results

    Data analysis led to the extraction of 4 main themes and 19 subthemes. The main themes are Parents' challenges, parents' strategies for the problem, behaviors aggravating symptoms of the disorder, and the effects of ADHD on parents.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, which are in line with the social, cultural, and lived experiences of parents of children with ADHD disorder, it seems that part of the parents' problems in the core family is not accepting the influence of the disorder on the child's behavior. In this case, the child's undesirable behavior by the parent is perceived as intentional behavior that leads to negative effects on the parent-child relationship. At the social level, due to the lack of awareness of the behavioral differences of the child with the disorder, parents are blamed for their parenting method and the child receives the wrong label. Parents typically cope with this social issue by concealing the disorder from the child and others and limiting family social relations, Which led to the loss of the companionship of the child and the support of society.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Qualitative Research, Phenomenology, Parents, Lived Experience, ADHD
  • Zahra Manouchehrabadi, Mohammad Dadgaran*, Ali Delavar Pages 1761-1778
    Background

    Communication skills, communication patterns, and maladaptive schemas are all key predictors of divorce, and each has been examined separately in numerous studies. However, no research has been conducted to investigate the combined effect of these three factors on divorce applicant couples and non-divorced couples.

    Aims

    The purpose of this study was to predict divorce based on early maladaptive schemas, communication skills, and communication patterns in non-divorced and divorce applicant couples who went to pre-divorce counseling centers.

    Methods

    The descriptive method was used to conduct the research (causal-comparative). The statistical population of the study included 400 divorce applicants from Tehran's District 4 in Iran. During the first half of 2021, family courts referred these samples to pre-divorce counseling centers. In addition, 400 non-divorced couples were selected as the control group. The study instruments included the Young Schema Questionnaire (FS-QS), the  Queen Dam Communication Skills (CSTR), and the Communication Patterns (CPQ), which were developed in 1998 , 2004, and 1991, respectively. The responses of the study samples to these questionnaires were analyzed using MANOVA and Logistic Regression tests .

    Results

    The results of regression analysis showed that 53 to 70% of the variance of divorce is explained by initial maladaptive schemas, 45 to 61% by communication skills and 17 to 22% of divorce by communication patterns. Divorce-seeking couples' communication skills are weaker than normal couples, and communication patterns of withdrawal-expectation and mutual avoidance in divorce-seeking couples are higher than normal couples. The schemes of divorced couples were lower than normal couples in only the first two incompatible schemes of distrust and inadequate self-control, and the average of the other 13 schemes is higher.

    Conclusion

    According to the findings, consultation, the development of communication skills and patterns, and schema therapy may all aid in the reduction of divorce cases.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Divorc, Communication Skills, Communication Model
  • Mojgan Zamanifar, Farnaz Keshavarzi*, Fariba Hassani, Suzan Emamipour Pages 1779-1798
    Background

    Absence of intimacy and low level of differentiation of couples can be one of the reasons of divorce among couples. Although the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy has been confirmed on different variables, no research has been performed on its effectiveness on the levels of differentiation, studied population, and comparison of this treatment with systemic-behavioral treatment.

    Aims

    This study was performed to compare the effectiveness of systemic-behavioral and cognitive-behavioral couple therapy and self-differentiation of couples who have martial conflicts.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and two-month follow-up with control group. The statistical population consisted of couples referring to two healthcare centers of district 4 of Tehran because of marital conflicts in 2019-2020. From among the clients of these two centers, after completing the questionnaire of marital conflict (Sanaei, 2008), 27 couples (n=54) were chosen and after matching, they were assigned into three groups (two experimental and one control). The research instruments included the Thompson and Walker's Marital Intimacy Scale (1983), Skowron and Friedlander self-differentiation questionnaire (1998). One of the experimental groups received systemic-behavioral couple therapy of Crow and Ridley (2005), while the other group received cognitive-behavioral couple therapy protocol of Dattilio (2009) as couple in ten 90-min sessions. Data analysis was performed using mixed variance analysis and Bonferroni post-hoc test using SPSS-21.

    Results

    The results showed that both couple therapy methods significantly improved the intimacy and self-differentiation of the couples with marital conflict. There was no significant difference between the effectiveness of these treatment models (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, application of these two approaches is recommended for improving intimacy and differentiation among couples with marital conflicts

    Keywords: Self-Differentiation, Systemic - Behavioral Couple Therapy, Cognitive - Behavioral Couple Therapy, Intimacy
  • Syyedeh Zahra Syyed Mirzaei, Mohammad Hatami*, MohammadBagher Hobi, Jafar Hasani Pages 1799-1814
    Background

    Research shows that metacognition, ambiguity tolerance, and psychological flexibility are related to resilience. However, there is a research gap in the scope of indigenous studies in the research community.

    Aims

    This research was conducted to investigate the role of metacognition, ambiguity tolerance, and psychological flexibility in predicting resilience in the wives of martyrs of Alborz province.

    Methods

    The descriptive research method was correlation type. The statistical population included all the wives of the martyrs in 2021- 2022. 451 people were selected through the available sampling method and Wells and Cartwright Hutton (2004) metacognition questionnaires, Bond et al.'s acceptance and action questionnaire (2007), Bodner's ambiguity tolerance questionnaire (1960), and Connor et al.'s resilience questionnaire (2003) was implemented on them. Data analysis was done using multiple linear regression analysis.

    Results

    According to the data analysis, the variables of psychological flexibility (β=0.37), ambiguity tolerance (β=0.25), cognitive stability (β=0.22), uncontrollability and dangerousness of thoughts (β=-0.19), and cognitive trust (β = -0.13) are respectively the strongest predictors of resilience. In addition, psychological flexibility (F=7.23, p≥0.001), ambiguity tolerance (F=10.6, p≥0.001), and cognitive stability (F=19.5, p≥0.001) predict an increase in resilience, but belief in the uncontrollability and dangerousness of thoughts (F=99.2, p≥0.003) and cognitive trust (F=51.2, p≥0.012) predict a decrease in resilience.

    Conclusion

    From the above findings, it can be concluded that metacognition, ambiguity tolerance, and psychological flexibility are directly related to resilience and increase resilience. Repeating the research with more samples in other groups is needed.

    Keywords: ambiguity tolerance, flexibility, metacognition, resilience
  • Mahsa Kashefizadeh, Mahboubeh Taher*, Abbasali Hosseinkhanzadeh, Narges Haj Aboutalebi Pages 1815-1832
    Background

    Substance abuse is one of the most important causes of risky behavior and its detrimental effect on other social harms is tangible and takes up a substantial amount of funds and resources. It must be noted, however, that different treatment methods have not been successful in treating the psychological structures of addiction, and many former users are still returning to using after quitting.

    Aims

    the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of mindfulness therapy on intentional self-regulation, distress tolerance and psychological flexibility in men with substances abuse disorder undergoing maintenance therapy.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all men with a substance abuse disorder undergoing maintenance therapy, who were referred to Robat Karim addiction treatment centers in 2020. Among these, 36 people were selected using a random cluster sampling method and randomly assigned to the expetimental and control groups. The data collection tool in the present study included the Intentional self-regulation Questionnaire (Freund, Baltes, 2002), the Distress Tolerance Questionnaire (Simons, Gaher, 2005) and the Acceptance and Action Questionnaire (Bond et al., 2011). Ten 50-minute mindfulness therapy sessions were conducted with the experimental group. Data analysis was performed using covariance analysis in SPSS26.

    Results

    Results showed that mindfulness was significantly effective on all three variables (intentional self-regulation, distress tolerance, and psychological flexibility) in the experimental group (P<0.0001), and the mean of the experimental group was significantly higher than the mean of the control group (P<0.0001).

    Conclusion

    Based on the results of the study, it is concluded that mindfulness therapy is effective for reducing intentional self-regulation, distress tolerance, and psychological flexibility in men with substance abuse disorders by encouraging them to focus on their experiences in the present without judgment. Consequently, mindfulness therapy can be used in conjunction with other treatment approaches for individuals suffering from substance abuse.

    Keywords: Substance Abuse Disorders, Psychological Flexibility, Maintenance Therapy, Distress Tolerance, Intentional Self-Regulation, Mindfulness
  • Zeinab Ezzati, Fatemeh Shahabizadeh*, Kourosh Soleimannejad, Maryam Nasri Pages 1833-1850
    Background

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional gastrointestinal disorder that can be stimulated and intensified by psychological factors such as anxiety and negative imotions and affects the quality of life of these patients. But can help the behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions on improve the qulailty of life and emotional schemas in patients with irritable bowel syndrome with generalized anxiety disorder?

    Aims

    The aim of study was the efficacy of behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions on qulailty of life and emotional schemas in patients with irritable bowel syndrome with generalized anxiety disorder.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group and follow up for three months. The statistical population included patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder in Tehran. 60 patients were selected through targeted sampling and were assigned randomly into two experimental groups and one control group (n= 20 each). Experimental groups received twelve 90-minute sessions of behavioral cognitive (Dugas & Robichaud, 2007) and acceptance and commitment (Eifert & Forsyth, 1396) interventions, and the control group received no intervention during this period. Participants were assessed by Patrick & Drossman's IBS Specific Quality of Life Questionnaire (1998) and Jiang & et.al emotional schemas questionnaire (2019) in pre-test and post-test. The results were analysed using multivariate analysis of variance.

    Results

    Both interventions had a significant effect on improve the quality of life and emotional schemas (P<0.01), this effect was stable during follow-up period (P <0.01). Also, there was no significant difference between the two treatments in terms of efficacy and both treatments are equally effective.

    Conclusion

    Each of the behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions as an effective intervention can be used in medical centers to improve the quality of life and emotional schemas of patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder.

    Keywords: Generalized Anxiety Disorder, Personality type D, Irritable Bowel Syndrome, Uncertainty Intolerance, Sleep Quality, Acceptance, Commitment Intervention, Cognitive Behavioral Intervention
  • Shirin Chaji*, Majid Ebrahimpour, Majid Pakdaman, Hamid Taheri Pages 1851-1866
    Background

    Because research shows that reducing problem solving skills causes problems such as reduced academic achievement and academic achievement in elementary students. Although these dimensions and constituent components have been identified, there is a research gap in the psychometric study of these characteristics in the study population. Understanding the dimensions and components of it is very important. The question is, what are the components and dimensions of the elementary students' problem-solving skills questionnaire?

    Aims

    The aim of this research was to study the psychometric properties of the problem-solving skills questionnaire Heppner and Petersen in primary school students of Birjand

    Methods

    The method of the present study was correlation in terms of the purpose of the application in terms of the nature of the data. The statistical population of the present study included all male and female students in the sixth grade of elementary school in Birjand who were studying in public and non-public schools in the 98-99 academic year. 245 people (92 boys and 149 girls) were selected by multi-stage random cluster sampling. Participants answered the Hepner (1982) problem-solving skills questionnaire and Solomon and Rothblum (1984) academic procrastination questionnaires in a single session, in a classroom performance with the same arrangement of tools, respectively.

    Results

    confirmatory factor analysis was used to evaluate the construct validity of the problem-solving skills questionnaire. The results of confirmatory factor analysis showed that the three-factor structure of the scale has an acceptable fit with the data and all the fit indices also confirmed the fit of the model. (χ/df= 2.56؛ GFI= 0.97, NFI= 0.96, NNFI= 0.97, CFI= 0.97). Also, in order to estimate the divergent validity, the results of independent t-test showed that the average problem-solving skills of the non-procrastinating group was about 16 points higher than the procrastinating group (P < 0.05). Also, the reliability of the components and the whole scale of problem-solving skills (self-confidence in problem solving: 0.80, tendency- avoidance problem: 0.78, personal control: 0.70 and problem-solving skills: 0.91) using Cronbach's alpha methods were appropriate

    Conclusion

    Overall, the results of the present study provided evidence for the validity and reliability of the Problem-Solving Skills Questionnaire as a tool for assessing students' problem-solving skills and can be used by researchers, therapists and academic advisors.

    Keywords: validation, Validation, Problem solving skills
  • Mahtab Ganjali, Aboutaleb Seadatee*, Maryam Asaseh Pages 1867-1878
    Background

    Although the attention to the psychological and social needs of families with autism children has been identified as one of the objectives of health centers and some studies have identified their compatibility dimensions in structured interviews with mothers having their own children. However, a study that is deeply concerned with the identification of couple's adaptation to their child does not exist.

    Aims

    This study`s concern is to identify and model the patterns of adaptation of couples with their autistic children.

    Methods

    this was a qualitative study using grounded theory approach. Data were collected through in-depth interviews. The data were analyzed based on the open, axial, and selective coding process. The population of the study were couples with autistic children in Tehran and 15 were selected by using purposive sampling method based on the level of the theoretical saturation as samples.

    Results

    According to the results, 6 central categories of the role of religion / spirituality with the main categories (religious beliefs and teachings and belief in divine providence), personality traits with the main categories (psychological abilities, basic acceptance, meaning of life), Increasing knowledge and awareness with the main categories (role of media and social networks in informing parents, receiving education and learning, rehabilitation and treatment of children), social pressure with the main categories (pressure of law and social requirements and restrictions) And lifestyle considerations with the main categories (making changes in lifestyle according to the circumstances, the passage of time) affect the process of adaptation of parents with children with autism.

    Conclusion

    The findings of the present study provide new information about the factors affecting the adjustment of parents to children with autism that can be considered in therapeutic interventions and the adjustment process and parents' problems with children with autism.

    Keywords: Autism, Compatibility, Grounded Theory, Parents
  • Ali Vatandost, Arslan Khan Mohammadi*, Jamal Sadeghi, Rajab Ali Mohammadzadeh Pages 1879-1894
    Background

    Adolescence is associated with developmental, biological, psychological and behavioral changes. Emergence of emotional problems and inability to control emotions may make teenagers vulnerable to risky behaviors such as substance abuse. Predisposed people have a greater tendency to use drugs and with this mental occupation, there is a greater possibility that they will fall into the trap of addiction. Paying attention to adolescents' anxiety in school and psychological needs such as communication and attachment, intimacy and independence causes a sense of competence and inner self-efficacy in adolescents. But so far, the study of these variables in the tendency to use drugs has not been studied in an integrated model.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of school anxiety and emotional control in the relationship between basic psychological needs and the tendency to use drugs among students.

    Methods

    This research was structural equation modeling. The statistical population included all secondary school students of Noor city in the academic year of 1401-1400, of which 250 were selected by cluster sampling. All of them completed Zargar substance abuse questionnaires (2015), Desi and Ryan basic psychological needs (2000), Phillips school anxiety (1987) and Roger and Nashover emotional control scale (1987) in virtual form. The data were analyzed by Pearson's correlation test and structural equations.

    Results

    The results showed that both variables of school anxiety and emotional control had a mediating role in relation to basic psychological needs and tendency to use drugs, and all direct and indirect paths between the variables were significant (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that the structural model of the research had a good fit and the use and awareness of the research variables can play a decisive role in the tendency of teenagers to abuse drugs, and therefore, by improving the basic psychological needs and emotional control and reducing school anxiety, it is possible to Preventing the tendency to use drugs in teenagers.

    Keywords: School Anxiety, Emotional Control, Basic Psychological Needs, Tendency to use Drugs
  • Reza Mirzaei, Ghasem Naziri*, Masoud Mohammadi, Najmeh Fath Pages 1895-1912
    Background

    HIV infection is a new social phenomenon that affects almost all aspects of a person’s mental, physical, social and economic health in life. One of the problems with HIV-positive prisoners is the low level of emotional regulation and low social adjustment that leads to their low quality of life. Research also shows that group training in the concepts of choice theory has been effective in many psychological problems of HIV patients.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group training program of concepts of choice theory on cognitive emotion regulation strategies and social adjustment in HIV-positive prisoners.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study of four groups of Solomon in which a combination of pre-test-post-test designs with control group and post-test design with control group was used. For this purpose, among the HIV-positive prisoners of Shiraz Central Prison in 1399, 60 people were selected by available sampling method and were placed equally and randomly in two experimental groups and two control groups (15 people in each group). Experimental groups participated in a group training program on the concepts of choice theory (Glasser, 2012) during 9 sessions of 90 minutes (one session per week), while the control groups did not receive any intervention. Participants were assessed using the Garnefski et al. (2001) Cognitive Emotion Regulation Strategies Scale and Bell’s Social Adjustment Questionnaire (1961). Data were also analyzed using two-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that group training of choice theory concepts on increasing social adjustment and improving the components of self-blame, reception, rumination, positive refocusing, refocusing on planning, positive re-evaluation, perspective, disastrous and blaming of others have been effective in HIV-positive prisoners (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that group training of concepts of choice theory due to the effect of control techniques, basic needs, general behavior, desirable world, perceptual system, creative behavioral system and responsibility in improving cognitive emotion regulation strategies and social adjustment of HIV-positive prisoners can gain more attention by researchers in more samples and in different cultures.

    Keywords: Choice Theory, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Social Adjustment, Human Immunodeficiency Virus